Łukasz Konik

O mnie

Wszystko zaczęło się w Gorzowie Wielkopolskim, z którego pochodzę. Od najmłodszych lat, jak tylko mogłem dosięgnąć szafki zaglądałem mojej mamie i babci do garnków. Najbardziej podobała mi się para, która unosiła się nad gotującymi się potrawami. Wtedy nie wiedziałem, że tak mi zostanie do dziś.

Zafascynowany domowymi smakami postanowiłem rozwijać się w tym kierunku, dlatego najpierw wybrałem Technikum Gastronomiczne w Gorzowie Wielkopolskim a później Wyższą Szkołę Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu.

Każdy jednak wie, że to tylko teoretyczna podstawa, która musi skonfrontować się z rzeczywistością. Dlatego pracowałem w najlepszych hotelach i restauracjach w Polsce i zagranicą zdobywając cenne doświadczenie.

W 2009 roku zostałem przyjęty w poczet członków elitarnego grona Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Tym bardziej było to dla mnie pochlebiające gdyż byłem wówczas najmłodszym Szefem kuchni w Fundacji.

Kolejnym powodem do dumy był moment gdy zostałem nadwornym kucharzem Ekstraligowego Klubu Żużlowego – Stal Gorzów. Był to nie lada sprawdzian dla moich umiejętności. To duża odpowiedzialność skomponowanie zbilansowanej a zarazem smacznej diety dla sportowców.

Obecnie jestem Głównym Szefem Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych oraz placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A. Tu odpowiedzialny jestem za opracowanie i wdrożenie nowego konceptu gastronomicznego i technologicznego, mającego na celu zmianę wizerunku żywienia w Uzdrowisku oraz w należących do niego szpitalach rehabilitacyjnych. Nie od dzisiaj wiemy jakie krążą legendy o żywieniu w sanatoriach, dlatego stoję przed wielkim wyzwaniem by to zmienić na dobre.

Każdy kto mnie choć trochę zna, wie że poza żoną i córką, moją wielką miłością jest kuchnia molekularna. Nie wystarczy jednak sięgnąć po ciekły azot by zrozumieć sens kuchni cząsteczkowej. Dlatego swoją wiedzę poszerzam w Instytucie Chemii i Fizyki PAN w Warszawie, którą później w smaczny i bardzo spektakularny sposób prezentuję na warsztatach i pokazach z cyklu „Awangarda Kulinarna”. Gra smaków, aromatów i zaskakujących konsystencji sprawia, że uczestnicy moich pokazów czują się jak w innym, magicznym świecie.

Nie należę do szefów kuchni, którzy zamykają się w swoim królestwie garów. Nie tylko wychodzę do swoich Gości ale prezentuję szerszej publiczności moje smakowe wariacje. Dlatego często można mnie zobaczyć w Telewizji Polskiej w programie „Pytanie na śniadanie”. Bywam również w telewizji komercyjnej jak TVN, TVN 24 i Polsat Biznes, gdzie niejednokrotnie przybliżam tajniki kuchni, nie tylko molekularnej.

Na co dzień współpracuję również z mediami branżowymi gdzie wypowiadam się na tematy bliskie mojemu sercu, czyli kulinaria.

Gotowanie, nie jest dla mnie tylko pracą. To codzienna sztuka tworzenia małych dzieł. Dzieł na miarę smakosza, którego lubię zaskakiwać pod względem wyglądu, smaku i aromatu serwowanych mu potraw.

media@lukaszkonik.pl

Media, PR

info@lukaszkonik.pl

Eventy, wydarzenia, warsztaty, pokazy kulinarne